Tortilla española, zwana również tortillą de patatas, jest to rodzaj grubego omletu, który powstaje na bazie jajek, ziemniaków i często też cebuli. Jest to danie tak popularne, że chyba nie ma w Hiszpanii restauracji czy baru, w którym nie możnaby zamówić tortilli. Jeśli już jesteśmy na Półwyspie Iberyjskim i chcemy spróbować tortillę, warto wiedzieć, w jakiej formie może ona zostać zaserwowana. Po pierwsze, może to być cała tortilla bądź jej kawałek o kształcie trójkąta, który jemy widelcem. Po drugie, możemy dostać niewielkie kwadraciki nabite na wykałaczki, czyli koreczki z tortillą. A po trzecie, można zjeść kanapkę z grubym plastrem tortilli w środku.
Jeśli chodzi o skład tortilli, to nie muszą to być tylko jajka, ziemniaki i cebula. W Hiszpanii mówi się, że tyle jest rodzajów i sposobów przygotowania tortilli, ilu kucharzy, gdyż można ją wzbogacić o przeróżne składniki wedle upodobań, naszego humoru, zachcianek czy po prostu zawartości lodówki i wtedy powstaje tzw. tortilla paisana. My z Moniką Januszek, Waldemarem Suliszem i Marcinem Mykietynem, którym serdecznie dziękuję za wspólne gotowanie, wybraliśmy tę wersję z hiszpańską kiełbasą. Zapraszam do oglądania filmu i czytania artykułów na stronie Dziennika Wschodniego: http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110211/KUCHNIA01/169635753 i Radia Lublin: http://www.radio.lublin.pl/index.php?site=news_details&id=88377
Marysiu wygladasz jak swoja mama :) Ale sie z was gwiazdy kuchni robia! DOBRZE!
OdpowiedzUsuńkAJA :)