"Moje konie żrą, moi żołnierze odżywiają się, a ja jem."
Napoleon Bonaparte

środa, 16 lutego 2011

Arroz con leche-przepis ze zdjęciami

Dziś chciałbym złamać jeden z polskich stereotypów, ponieważ większość ludzi, których pytałem się, czy lubią ryż na mleku, wykrzywiali buzię i mówili, że to najobrzydliwsza rzecz na świecie... I szczerze mówiąc, po części przyznaję im rację, gdyż spożycie takiego ryżu było raczej karą niż przyjemnością, oczywiście nie obrażając mojej polskiej Babci Kazi i wszystkich babć, które na pewno robiły ryż na mleku z ogromną czułością i miłością.
Arroz con leche, czyli hiszpański ryż na mleku, może być kremowym i delikatnym deserem, szczególnie na upalne dni letnie. Cały sekret tkwi w kilku wskazówkach odnośnie jego przygotowania. Po pierwsze, ważny jest rodzaj ryżu, który używamy. Najlepszy będzie ryż z Walencji, tzn. BOMBA lub ryż ARBORIO, ponieważ ma on okrągłe ziarnka i dzięki niemu nasz deser staje się wyjątkowo kremowy. Jedynym, aczkolwiek drobnym problemem jest nadmiar skrobi zawartej w ryżu, ale na to też mam sposób. Wystarczy umieścić ryż w sitku i polać go wodą, aby wypłukać skrobię. Dzięki temu nawet sam król Hiszpanii zjadłby nasz arroz con leche z ogromną przyjemnością.
Po trzecie, należy zwracać uwagę na jakość mleka. Im tłustsze mleko, czyli mniej przerobione, tym bardziej smaczny i kremowy deser otrzymamy.
Przejdźmy do naszego przepisu.

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 100g ryżu Bomba lub Arborio
- 125g cukru
- 1l mleka (3,2%)
- 2 laski cynamonu
- skórka z jednej cytryny


1. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy cynamon, skórkę z cytryny i gotujemy.


2. Ryż umieszczamy w sitku i polewamy wodą, aby wypłukać skrobię. Gdy mleko zagotuje się, dodajemy "umyty" ryż.


3. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 60 minut, mieszając co chwila, aby ryż nie przykleił się do garnka. Jeśli po tym czasie ryż będzie bardzo suchy (wyparuje z niego prawie całe mleko), dodajemy troszkę więcej mleka i czekamy aż się zagotuje. Jeśli wręcz przeciwnie mamy za dużo mleka, gotujemy jeszcze przez chwilę. Naszym celem jest uzyskanie kremowej konsystencji deseru.
Gdy konsystencja będzie idealna, dokładnie taka, jaką chcemy, wyjmujemy laski cynamonu i skórkę z cytryny. Przelewamy ryż do małych miseczek i odstawiamy do wystygnięcia.


4. Kiedy ryż w miseczkach będzie zimny, przygotowujemy go do podania. Najbardziej tradycyjny sposób, to posypanie go cynamonem i gotowe. Ale jeśli chcecie, aby ryż na mleku stał się nieco bardziej glamour, posypujemy go cukrem i karamelizujemy przy pomocy palnika.


5. Oto dwa sposoby podania ryżu na mleku: z cynamonem i karamelizowany.


Mam ogromną nadzieję, że posmakuje Wam moja hiszpańska wersja ryżu na mleku i zapomnicie o koszmarze z dzieciństwa. Czekam na Wasze komentarze. Smacznego i do zobaczenia!

3 komentarze:

  1. wlasnie robie :) przepis prosty, a ryz wyglada przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis na klasyczny hiszpański deser, na pewno wypróbuję. Sama często przyrządzam klasyczne smakołyki ale lubię dodać do nich jakiś element zaskoczenia. Fajne przepisy można znaleźć na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    jest tam wiele pomysłów na niecodzienne słodycze. Polecam!

    OdpowiedzUsuń